Розробка системи ISO 22000

ISO 22000 - стандарт, випущений технічним комітетом ISO / TC 34 / SC 17 організації ISO для забезпечення безпеки ланцюга поставок харчових і кормових продуктів. В Україні офіційно переведений і має IDT, що означає ідентичність з оригіналом.

В основі стандарту управління ненавмисними ризиками, що пов'язані з передачею небезпечних факторів, які можуть виходити з сировини для готової продукції і тим, самим передаватися кінцевому споживачеві.

Для сертифікації необхідно спочатку впровадити працюючу систему менеджменту по харчовій або кормової безпеки, яка в змозі постійно демонструвати постійну прихильність, реалізацію і виконання всіх домовленостей, що відносяться до харчової безпеки або кормової в рамках даної компанії, як на законодавчому рівні, так і на рівнях власників , директорів, інвесторів, клієнтів, постачальників та інших зацікавлених сторін.

Етапи розробки системи ISO 22000

01

Діагностичний аудит

Аудит підприємства згідно з додатком договору, оцінка відповідності

02

Навчання стандарту

Навчання фахівців вибраної сфері управління ризиками

03

Документування впровадження

Консультування з повним переліком документів і їх наповнення

04

Запуск системи

Тест-драйв системи на предмет здійсненності і необхідності змін документації

05

Належна практика

Робота в системі протягом мінімум 3-х місяців до моменту аудиту

06

Внутрішній аудит

Практика внутрішньої об'єктивної оцінки ступеня відповідності схемою

07

Сертифікаційний аудит

Аудит сертифікуючим органом міжнародного рівня

08

Усунення зауважень

Аналіз і усунення невідповідностей, що стосуються документації

09

Корегуюча дія

Консультації щодо складання плану коригувальних дій для сертифікаційного органу

10

Отримання сертифікату

Отримання сертифіката з відповідною оцінкою за підсумками аудиту

Де впроваджується стандарт ISO 22000?

Спрямованість ISO 22000 стосується безпеки в ланцюзі харчових і кормових поставок для продуктів і матеріалів, що з ними пов'язані, шляхом виявлення передачі небезпечних факторів і контролю за їх поширеністю. ISO 22000-може бути застосовний в безлічі компаній і дозволяє бути впевненим у партнерах по експорту і імпорту, а також власної компанії в сфері харчової безпеки.

Ферми тварин і рослин

Виробництво кормів

Переробка сировини

Роздрібні і оптові продажі

Обробку сировини

Транспортування і зберігання

Виробництво сировини

Виробництво пакувальних матеріалів

Переваги працюючого стандарт ISO 22000

Міжнародні ринки

Стандарт визнаний у багатьох країнах світу і охоплює всю охоплює весь ланцюжок поставок харчових продуктів або кормів

Управління ризиками

Ідентифікація, аналіз, обробка не умисних ризиків, що відносяться до безпеки продукції підприємства.

Контроль процесів

Регламентовані процеси компанії, що містять критерії оцінки відповідності, що виконуються персоналом.

Законодавчі вимоги

Визначення, демонстрація і виконання законодавчих вимог, що ставляться до безпеки продукції компанії

Аудити першою і другою боку стандарту ISO 22000

Аудити першої сторони

Діагностичний аудит проводиться відповідно до замовлення компанії з метою встановлення відповідності системи менеджменту стандарту ISO 22000, на старті її введення, в тому числі необхідні цілі і аспекти в інтересах оголошеної сфери, наприклад, виробничих потужностей, логістики, збереження, розподілу продукту. Детальніше

Внутрішній аудит - проводиться самою компанією або в її інтересах через деякий час після стадії відповідної практики з метою витягти неупереджені підтвердження того, то що концепція менеджменту, відповідно до стандарту ISO 22000, здійснює свою діяльність належним способом, в інтересах оголошеної сфери. Детальніше

Аудити другої сторони

Аудит постачальника проводиться командою замовника або в його інтересах з метою встановлення відповідності системи менеджменту постачальника конкретним критеріям, в тому числі схожим практикам стандарту ISO 22000 в оголошеної сфері, наприклад, виготовлення, збереження, розподілу сировини, упаковки, інгредієнтів.

Аудит другою стороною - проводяться сторонами, причетними до роботи компанії замовника, наприклад, покупцями або іншими особами в особистих інтересах з метою упевнитися в наявности виконання відповідної практики по системі менеджменту впровадженого стандарту ISO 22000 в компанії і осмислення потенціалу подальшого партнерства.

Навчання стандарту ISO 22000

Навчання проходить по індивідуально підготовлену програму, яка складена в форматі кейсів і тренінгових завдань. Така структура програми на практиці допомагає краще засвоїти даний напрямок і закріпити отримання знання.

Процес навчання передбачає постійний зворотний зв'язок, яка в свою чергу створює позитивну і живу атмосферу для засвоєння отриманих знань.

Після навчання учасники отримають сертифікати.

Навчання дозволить:

  • вибудувати план майбутніх робіт по організації ідентифікації, аналізу та документування системи менеджменту харчової або кормової безпеки;
  • розуміти застосовність методів, інструментів для ідентифікації, обробки і управління ризиками і можливостями підприємства в рамках харчової або кормової системи менеджменту.
: