fbpx


Пн-Пт: 9:00-18:00
Сб-Нд: вихідні
Працюємо без перерв

Час роботи:

Пн - Пт з 9:00 до 18:00

Organic Foods

Продукти харчування органічного походження набувають все більшої популярності у світі. Для отримання права декларувати та маркувати продукцію як «органічну» виробник повинен пройти добровільну сертифікацію на відповідність вимогам органічних стандартів.
Далекоглядний виробник обирає стандарт виходячи з цілей свого підприємства та з урахуванням інтересів кінцевого споживача. Так для постачання продукції на ринок ЄС слід виконувати вимоги Регламенту Ради (ЄC) No834/2007 та додаткових постанов Ради ЄС; для ввезення до США — довести відповідність національній органічній програмі США, для інших країн – врахувати вимоги їхніх національних та приватних стандартів.
В Україні органічне виробництво харчової продукції регламентується Законом No2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який вступив в дію 2 серпня 2019 року. Цим документом передбачається впровадження системи контролю на всіх етапах виробництва органічної продукції, а також процедури інспектування і сертифікації.

Заказать

Органічне виробництво ґрунтується на таких принципах, як здоров’я, екологія, справедливість і турбота. Таким чином, дотримання стандартів виготовлення органічної продукції стосується ведення господарства і в соціальному, і в екологічному аспекті: у центрі уваги зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, збереження біорізноманіття, піклування про здоров’я людини та благополуччя тварин, застосування кращих практик для досягнення сталої продуктивності.

Нормами органічного сільського господарства заборонено використання пестицидів, гербіцидів, мінеральних добрив та інших хімічних речовин. У сфері розведення тварин важливою є заборона на використання стимуляторів росту, антибіотиків, необхідним є вільне випасання худоби. Забороняється використання генномодифікованих організмів.

Впровадження вимог до органічного виробництва передбачає побудову системи управління якістю органічного виробництва, яка включала б оцінку та управління ризиків у всьому ланцюгу органічного виробництва. Ризики найчастіше пов’язані з транспортуванням, зберіганням, роботою обладнання, впливом некваліфікованого персоналу. Тому важливо, щоб кожен оператор ланцюга постачання, усвідомлюючи важливість ризиків, брав на себе відповідальність за усунення або мінімізацію ризиків, попередження забруднення продукції та збереження органічної якості.

Де впроваджується Organic Foods

Стандарти щодо органічних продуктів можуть бути впроваджені на підприємствах будь-якого масштабу: як на невеликих фермерських господарствах, так і на середніх і великих агропідприємствах, що займаються виготовленням, переробкою, розповсюдженням:

Переваги Organic Foods

Впровадження стандартів органічного виробництва має соціальні і екологічні переваги для суспільства. Для самого ж виробника сертифікація за вимогами органічних стандартів — це:

Сертифікація Organic Foods

Першим етапом цього процесу є вибір органу з сертифікації. Якщо продукцію буде реалізовуватися на внутрішньому ринку, тобто по Україні, — треба обрати з-поміж акредитованих органів з оцінки відповідності.

Якщо компанія ініціює процес сертифікації з метою експорту продукції, в такому випадку варто звернутися до іноземного акредитованого органу з сертифікації та врахувати вимоги до органічного виробництва країни-імпортера.

Наступним після вибору органу з сертифікації етапом є подача заявки на сертифікацію. До заявки необхідно додати вичерпну інформацію про оператора, яку проаналізує сертифікаційний орган перш, ніж приступати до виїзного аудиту. Після перевірки документації сертифікаційний орган узгоджує з замовником дату інспекції та в обумовлений час прибуває для здійснення перевірки безпосередньо на місцях виробництва, обробки та/або зберігання продукції.

У випадку прийняття позитивного рішення за результатами аудиту компанія отримує сертифікат, який діє впродовж одного року.

Навчання по Organic Foods

Запорукою успішної сертифікації є розуміння керівництвом та персоналом вимог органічних стандартів, які впроваджуються в компанії. Почати варто з вивчення законодавства, нормативної документації, що регулює виробництво й оббіг органічних продуктів, далі – розібратися з вимогами стандартів країн, до яких планується експортувати продукт. Оцінивши фронт робіт, можна приступити до розробки системи управління якістю органічної продукції, однак на цьому етапі можна звернутися до компетентних фахівців, які допоможуть налагодити систему господарювання в найкоротший термін.

Співробітники, залучені до роботи з органічною продукцією, повинні пройти навчання, яке охоплювало б теоретичні та практичні аспекти розробки і впровадження системи менеджменту якості органічної продукції. Важливо підтримувати належний рівень знань персоналу, адже не лише забезпечує ефективну роботу підприємства, а і допомагає уникнути помилок і ризиків забруднення продукції.

Аудити

Підтверджувати відповідність стандартам виробництва органічної продукції доведеться щороку. Оскільки процес сертифікації є добровільним, виробник повинен сам ініціювати вчасне проведення незалежного аудиту, інакше сертифікат втратить чинність, а виробництво – статус органічного.

Компаніям, які знаходяться на етапі розробки і впровадження системи управління якістю органічної продукції, корисним буде проведення діагностичного (передсертифікаційного аудиту). Досвідчені аудитори виявлять «вузькі місця» у роботі підприємства, нададуть рекомендації щодо вдосконалення процесів органічного виробництва та ведення необхідної документації.

Відповідальність та невиконання умов Organic Foods

Після успішного проходження аудиту виробник отримує сертифікат, який підтверджує відповідність вимогам виробництва органічної продукції, а також право наносити спеціальний логотип, який дозволяє відрізнити органічну продукцію з-поміж іншої.

Виробник відповідає за дотримання вимог до органічного виробництва протягом терміну дії сертифікату. На сертифікаційний орган покладається відповідальність за точність наданих даних щодо обсягу органічної продукції, яка вводиться в оббіг.

Державними органами здійснюється моніторинг органічної продукції, вибіркові перевірки виробників (отримання необхідної інформації щодо підприємства, перевірка документації, відбір зразків готової продукції, сировинних матеріалів), а також контроль за дільністю органів із сертифікації. У випадку виявлення порушень підприємству надаються приписи щодо усунення невідповідностей, продукція, що не відповідає вимогам, може бути відкликана, дія сертифікату тимчасово зупиняється до встановлення обставин.

Підтримка

Фахівці компанії Атестор готові прийти на допомогу в розробці документації та проведенні навчання персоналу вимогам органічних стандартів.

Якість наших послуг підтверджується:

Індивідуальністю

Розробляємо виключно персоналізовані системи якості, адаптуємо міжнародні вимоги до виробничих реалій та потреб замовника.

Досвідом та професіоналізмом

Практичний досвід дає глибинне розуміння прихованих виробничих та бізнес-процесів.

Конфіденційнстю

Політикою компанії заборонено повторне використання напрацювань, з персоналом укладаються угоди про нерозголошення.

Ціновою гнучкістю

Як і в розробці системи, так і в формуванні вартості послуг враховуються всі аспекти співпраці та затверджені об’єми робіт.

Іміджом та довірою

Кожен четвертий замовник, звертається по рекомендації. 90% клієнтів, що скористалися нашими послугами, продовжують співпрацю.

Гарантією акредитації/сертифікації

Замовник безкоштовно отримує доакредитаційний чи досертифікаційний супровід з усуненням зауважень до отримання свідоцтва, сертифікату, декларації.

(067) 315-30-26
консультация
Бесплатный звонок

..

Залиште Ваш номер телефону та менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом:

Робочий час:

Пн - Пт з 9:00 до 18:00

X