Хто повинен впроваджувати принципи HACCP

Тема: Харчова безпека

Дата створення:

Останнє оновлення:

До 2014 року система НАССР не знайшла широкого застосування на підприємствах України, так як обов'язкового застосування принципів цієї системи не передбачалося. Вивчали ази системи і впроваджували її в своїх організаціях, в більшій мірі, тільки ті підприємства, які виходили на міжнародні ринки і в обов'язкових умовах контрактів стикалися з пунктом про наявність системи управління безпекою харчової продукції.

Підписання Угоди асоціації з ЄС, відкриття кордонів для торгівлі, сприяли гармонізації вітчизняних норм виробництва продукції до вимог європейськими.

З 20 вересня 2015 року набрав чинності Закон України «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчової продукції», який передбачає впровадження системи заснованої на принципах НАССР.

Згідно ЗУ і наказу Мінагрополітики №590, застосування системи НАССР контролюватися буде у всіх організаціях, що мають відношення до харчового ланцюга:

  • виробники харчових продуктів
  • заклади громадського харчування
  • виробники кормів для тварин
  • виробники пакувальних матеріалів
  • постачальники продукції
  • ферми

На всіх підприємствах, які виробляють харчові продукти, до складу яких входять інгредієнти тваринного походження, НАССР має бути впроваджений до 20 вересня 2017 року.

Виробники харчових продуктів, які не мають в складі необроблених продуктів тваринного походження - до 20 вересня 2018 року.

Оновлення: станом на 20.09.2019 року всі оператори ринку, які пов'язані з виготовленням, транспортуванням, обробкою та реалізацією харчових продуктів повинні впровадити принципи HACCP.